Bárki érintett lehet!

 
 
 
A Bárki érintett lehet! című 10 hónapos pályázati programunk szociális területen fejleszti az önkéntességet és az önkéntesek bevonásával a szociális szolgáltatásokat a környékünkön. 2012 novemberétől a fehérvári kistérség kistelepüléseit lefedve létrehozunk két Önkéntes Pontot, melyek helyi szolgáltatásokkal egészítik ki a megyei Önkéntes Centrum tevékenységét. A program során hagyományos és újszerű kommunikációs technikák alkalmazásával, felkészítés után 120 fő önkéntest vonunk be az újszegénység mérséklését célzó programunkba, segítve munkaerő-piaci integrációjukat is. Végzzük az önkéntesek koordinációját, az önkéntesség népszerűsítését és szakmai támogatását, képezzük a fogadó szervezeteket erősítjük a társadalmi szolidaritást.
 
 
A projekt megvalósulását az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozása teszi lehetővé. A projekt vezetője Bendéné Kajári Ilona, bővebb információ tőle kérhető az egyesületünk elérhetőségein.
 
A fenntartási időszakban végeztt tevéknység bemutatása:
 

Környezettisztasági hét – 2014. 04.10.

 Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele, a lakosok figyelmének felkeltése. A hétprogramjai közé tartozik a Tavaszi Hérics túra, mely a Szár-hegy megtisztítását foglalja magába, valamint a Nyugdíjas Baráti Kör által szervezett takarítási akció, melybe az I. Világháborús Emlékmű, és a temető kitisztítása, tavaszi rendbetétele tartozik. A program szervezésében 3 fő önkéntes segítő vett részt, valamint az akcióban résztvevők száma 15 fő volt.

 

Karitasz jótékonysági koncert – 2014. 12.13.

 Az Assisi Szent Ferenc karitasz csoport jótékonysági koncertet szervezett az adventi időszakban. A koncert kettős célt szolgált, egyrészt rendkívüli ráhangolódást jelentett a közelgő ünnepekre, másrészt a támogatói jegyek vásárlása a résztvevők hozzájárulása volt a rászoruló családok karácsonyi ajándékcsomagjához. A koncert szervezésében 4 fő önkéntes segítő vett részt.

 Nyári karitasz játszóház – 2015. július 27-29.

 Az Assisi Szent Ferenc Karitasz csoport nyári játszóháza zárja a Kőszárhegyi nyári táborokat. A játszóház mindig egy adott téma köré épül, és ennek szellemében telnek a napok kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, vetélkedőkkel, adott esetben kirándulással. Az idei év témája a katolikus vallás, valamint elterjedése Magyarországon. Ennek szellemében nyertünk bepillantást a katolikus kegytárgyak világába, látogattunk el Fülére, ahol a templomtorony István korabeli, valamint a Tihanyi Apátságba, ahol megnézhettük az egyik első írásos emlékünket is. A játszóház lebonyolításában 5 fő segítő vett részt.


Gyereknapi kerti-parti – 2015. június 4.

 Május vége, vagy június eleje nem múlhat el gyereknap nélkül. Mivel a településen nem található általános iskola, az iskoláskorú gyerekek más – más oktatási intézménybe járnak, ezért különösen fontos olyan alkalmak szervezése, mely összehozza őket. A gyereknap színhelye a Kőszárhegyi Csemetekert Óvoda, ahol az óvodai dolgozók és önkéntesek segítségével változatos programok várják a gyerekeket. A délutánt általában egy vendégelőadó nyitja meg, majd a gyerekek különböző mókás ügyességi, fejlesztő játékokat játszhatnak. Akik megéheztek, vagy a játékban elfáradtak, azokat pedig egy kis estebéd várja. Az óvodai dolgozók munkáját 4 fő önkéntes segítette.

 Idősbarát program – 2015. május 5.

 Idősbarát program keretén belül a Kőszárhegyi Nyugdíjas Baráti Kör szervez évente kétszer olyan előadásokat, beszélgetéseket, melyek témája, vagy előadója a településhez köthető, vagy amely érdekelheti az időseket. Az idei program témája a közbiztonság volt. Meghívott előadóként látogatott el a település körzeti megbízottja, a polgárőrség vezetője, valamint Polgárdi őrsparancsnoka. Az előadás során a helyi veszélyekre hívták fel a figyelmet, valamint arra, hogy mit tudnak megtenni a közbiztonság javítása érdekében. Az előadás szervezésében 2 fő önkéntes vett részt.

Szüreti mulatság – 2016. október 8.

Minden év őszén megrendezésre kerül a szüreti vigasság. Az idei évben először a hagyományos szüreti felvonulás helyett biciklis felvonulás várta az érdeklődőket. A délután éppen ezért egy kis főzéssel, és a biciklik feldíszítésével kezdődött. A felvonulás után estebéd, majd vidám játékok következtek a helyi civil szervezetek, valamint a megjelentek által kiállított csapatokkal. Eközben készült a falu bora is. Az estet borkóstoló, valamint táncház zárta. A program szervezésében, valamint lebonyolításában 10 fő önkéntes vett részt.

Idősek napja – 2016. október 20.

Szintén hagyománynak számít, hogy az „Együtt Kőszárhegyért” Közhasznú Egyesület és Kőszárhegy Község Önkormányzata októberben megünnepli az idősek napját. Erre az alkalomra meghívják a település összes nyugdíjasát. Az este egy előadással kezdődik, majd egy vacsora követi, melyet a helyi civil szervezetek fiatalasszonyai szolgálnak fel, végül nótázással, beszélgetéssel zárul. Az est során a polgármester külön megköszönti a falu legidősebbjeit.

Szintén hagyomány, hogy a karitasz csoport tagjai, kiegészülve a fiatalok kis csoportjával ajándékot, emléktárgyat készítenek az időseknek.

Az idősek napjának szebbé tételében 10 fő önkéntes segédkezett.

 

Adventi hétvégék - 2016. november 27-december 18.

 

Ebben az évben már 10 alkalommal került megrendezésre az adventi vásár sorozat. Advent minden vasárnapján délután adventi vásárt rendeznek a Művelődési Házban, melyek alatt különböző előadások várják a kicsiket és a nagyokat. A negyedik vasárnap a Kőszárhegyi Csemetekert Óvoda gyermekei adnak elő egy karácsonyi műsort. Az előadások az adventi gyertya meggyújtásával záródnak. A gyertyákat minden héten más helyi civil szervezet vezetői, képviselői gyújtják meg. Szintén minden héten zsíros, lekváros kenyér, meleg tea és forralt bor várja a vendégeket. A vasárnapok során 5-6 fő önkéntes segédkezett.


 
 

Március 15-ei ünnepi megemlékezés – 2017. március 15.

 Nemzeti ünnepeinken műsorral emlékezünk meg a múlt eseményeiről. Mivel településünkön nincs általános iskola, ezért a műsor szereplői a falu közösségi élete iránt elkötelezett fiatalok, illetve pedagógusok.

A műsor megvalósulásában 12 fő önkéntes vett részt.